meisje_met_ouders_selfie.jpg meisje_met_ouders_selfie.jpg

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoord op vragen die we veel krijgen. Staat jouw vraag er niet bij? Bel 0341 - 799 904 of stel ons je vraag.


Onderwerpen

Over het CJG

Wat is het CJG?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is dé plek waar je met vragen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling terecht kunt. Vanaf je kinderwens totdat je kind volwassen is. We geven advies en hulp op maat. Hoe klein of ingewikkeld je vraag ook is, we vinden geen enkele vraag raar. Je kunt ons bellen, mailen of op de website je vraag stellen. Je krijgt altijd antwoord. Handig, want iedereen kan wel tips gebruiken over opvoeden en opgroeien.

Waarom zou ik naar het CJG gaan?

Omdat het heel normaal is om vragen te hebben over het opvoeden en opgroeien van je kind. Dat gaat gewoon niet altijd vanzelf. Bij het CJG staat er altijd iemand voor je klaar. Die denkt mee, geeft tips en kijkt welke oplossing bij jou past. Ook als je ergens anders met je vraag moet zijn.

Waarom is het CJG er eigenlijk?

In 2007 besloot het ministerie voor Jeugd en Gezin dat er vóór 2012 in elke gemeente een CJG moet komen. Omdat er in de hulpverlening meer gedaan kan worden om op tijd problemen te signaleren. Ook al gaat het met de Nederlandse jeugd en gezinnen over het algemeen goed. Ook vond de minister dat verschillende instanties nog niet goed met elkaar samenwerkten. Met de ontwikkeling van het CJG wordt snel, goed en gecoördineerd advies en hulp op maat meer vanzelfsprekend. Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten kregen meer taken om inwoners te ondersteunen en doen er van alles aan omdat goed te laten verlopen. In het CJG werken zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente en scholen met elkaar samen.

Voor wie is het CJG?

Het CJG is er voor iedereen die vragen heeft over het opvoeden en opgroeien van een kind. Of daar hulp bij nodig heeft. De Jeugdwet zegt dat die hulp er is voor ieder kind tot en met 18 jaar. Soms is die hulp er ook voor jongeren tot 23 jaar. Maar stel ons gerust je vraag, hoe oud je kind ook is.

Met welke vragen kan ik bij het CJG terecht?

Het CJG denkt met je mee over alles wat met opvoeden en opgroeien te maken heeft. Dat kan over sociale en gezondheidsonderwerpen gaan. Maar ook over zwangerschap, pesten op school, voeding, echtscheiding of verslaving. Of over onderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang en jeugd- en jongerenwerk. Stel je vraag gerust.

Ik wil advies of hulp van het CJG. Wat moet ik doen?

Op deze website vind je veel tips waarmee je zelf vaak verder kan. Wil je het er liever samen over hebben? Bel ons op 0341 - 799 904 of mail ons. Of stuur je vraag via het contactformulier. Dan mag je erop rekenen dat we binnen 3 werkdagen reageren. Je kan ook altijd binnenlopen tijdens inloopspreekuren. Bij contact zie je wanneer we er zijn.

Moet ik voor advies en hulp van het CJG betalen?

Nee. Onze dienstverlening is gratis.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee. Je hebt geen verwijzing of indicatie nodig om bij het CJG bij jou in de buurt aan te kloppen.

Waarvoor moet ik bij de gemeente zijn en waarvoor bij het CJG?

Het CJG is er voor alle kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Vanaf je zwangerschap totdat je kind volwassen is. Ook kun je bij ons terecht met vragen over een Persoonsgebonden budget (pgb) of over een verwijzing naar een andere instantie. De gemeente helpt je met vragen over leerlingenvervoer, mantelzorg, de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en alles wat te maken heeft met wonen, werk en inkomen.

Mijn kind heeft een (licht verstandelijke) beperking. Kan ik ook bij het CJG terecht?

Natuurlijk. We denken met je mee en kunnen ook een indicatie of verwijzing uitschrijven als dat nodig is.

Kan ik aan jullie ook vragen stellen over Passend Onderwijs?

Ja. We denken graag met je mee en verwijzen je door als dat nodig is.

Er is crisis thuis. Wat moet ik doen?

Bel Veilig Thuis op 0800 – 2000. Dat kan dag en nacht. Ook als je twijfelt. Juist als je twijfelt!

Blijft wat ik jullie vertel vertrouwelijk?

Privacy is belangrijk. Voor jou én voor ons. Je kunt erop rekenen dat alle informatie die je aan het CJG geeft en op deze website invult, vertrouwelijk wordt behandeld. We doen er alles aan om je privé-gegevens ook echt privé te houden. Onze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht en moeten zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit betekent dat wij gegevens over jou niet aan anderen (mogen) geven. Ook niet aan je partner, kinderen of huisarts. Wij mogen dit alleen doen als je ons daar toestemming voor gaf. Je kan ons altijd vragen hoe wij met je gegevens omgaan.

Let op: soms moeten we je gegevens wel delen 
Het CJG houdt zich aan wetten die ons verplichten om als professionals actie te ondernemen wanneer wij op de hoogte zijn van huiselijk geweld en andere mogelijke bedreigingen voor de ontwikkeling van kinderen. Dan zijn wij verplicht om informatie te delen met derden. Soms ook zonder jouw toestemming.

Belangrijke telefoonnummers

Veilig Thuis 0800 - 2000

Voor als het niet goed gaat bij je thuis, of je zorgen maakt om iemand.

Kindertelefoon 0800 – 0432

Voor kinderen met problemen of die gewoon gezellig met iemand willen praten.

GGD Noord- en Oost Gelderland 088 - 4433000

Voor vragen over jeugdgezondheidszorg in jouw regio.

Zelfmoordgedachten 0900 - 0113

Denk je aan zelfmoord? Of maak je je zorgen om iemand anders? Bel!

Complimenten en klachten

Ik heb een compliment of klacht

Soms kan het voorkomen dat je niet geheel tevreden bent over onze dienstverlening. Dat vinden wij jammer, maar kan helaas wel gebeuren. Praat hier dan over met jouw directe contactpersoon van het CJG. Hij of zij wil er graag samen met jou uitkomen. Als dat niet lukt, plannen we een gesprek. Natuurlijk mag jij iemand vragen aan dat gesprek mee te doen. Het kan zijn dat jouw contactpersoon een collega vraagt om ook mee te praten. Mocht je er dan niet uitkomen, dan kan je via de mail een klacht indienen bij de directeur/bestuurder van het CJG, mw. Hilde Tempel. Haar mailadres is h.tempel@jeugdnoordveluwe.nl. Zij neemt dan contact met je op om jouw klacht te bespreken. Je kunt je bij dat gesprek laten bijstaan door iemand uit jouw familie of vriendenkring die je tot steun kan zijn. Je kan ook gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. In onze regio kun je gebruik maken van de ondersteuning van Zorgbelang Gelderland.

Wil je ons een compliment geven? Dat horen wij natuurlijk graag. We vinden het ook belangrijk om te weten wat wij anders kunnen doen. Daar leren we van. En het helpt ons om dingen beter te doen. Laat ons weten wat je vindt of waar je mee zit.

http://www.cjgharderwijk.nl/contact/

Ik ben niet tevreden over hoe jullie met mij of mijn klacht omgaan

Jeugdstem/Adviespunt Zorgbelang is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.

Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van Jeugdstem / Adviespunt Zorgbelang is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van gemeenten, van wijk- of jeugdteams of van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Een Jeugdstem of Adviespunt Zorgbelang vertrouwenspersoon:

  • geeft informatie en advies aan jongeren, ouders en verzorgers en legt uit hoe de jeugdzorg werkt;
  • ondersteunt cliënten bij klachten over de jeugdzorg;
  • geeft informatie over rechten en rechtspositie in de jeugdzorg;
  • draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg;

Zo bereik je Jeugdstem

  • Bel gratis naar 088 – 555 1000
  • Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
  • Via Jeugdstem kun je je aanmelden voor ondersteuning vanuit Adviespunt Zorgbelang.

Waar kan ik het klachten- en privacyreglement vinden?

Het klachten- en privacyreglement vind je in de proclaimer.

Consultatiebureau en jeugdgezondheidszorg

Wat doet Icare Jeugdgezondheidszorg

Per gemeente zijn alle belangrijke organisaties op het gebied van opvoeden en opgroeien gebundeld in het CJG. ICare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is er daar 1 van. Je kent ze misschien beter als het consultatiebureau. Naast het geven van informatie, houden de jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen de gezondheid en groei van je kindje van -9 maanden t/m 4 jaar nauwkeurig in de gaten. Ook kunnen ze je kind inenten tegen bepaalde ziektes. Vaccineren is trouwens niet verplicht, daar mag je zelf over beslissen. Op het consultatiebureau kom je verschillende specialisten tegen die vanuit hun eigen vakgebied samenwerken met hun collega’s. Zo geven ze samen de zorg en informatie die bij je past.

En wat doet de GGD?

De GGD Noord- en Oost Gelderland vind je ook in het Centrum voor Jeugd en Gezin. De GGD is de gezondheidsdienst van en voor de gemeenten in jouw regio. Ze bewaken, beschermen en bevorderen de gezondheid van de inwoners. Het voorkomen van ziekten staat centraal. Ook de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een taak van de GGD. Samen met ouders/opvoeders en scholen zorgt de JGZ ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

Cursussen en activiteiten

Welke cursussen geven jullie?

We geven regelmatig cursussen. Voor ouders, kinderen, pubers en jongeren. En we wijzen je graag op activiteiten van (vrijwilligers)organisaties in de buurt.

Dyslexie

Kan ik met een vraag over dyslexie bij jullie terecht?

Jazeker. Wij kunnen alleen geen verwijzing afgeven.

Gespecialiseerde hulp

Mijn kind heeft meer of specialistische zorg nodig. Hoe helpen jullie mij?

Stel je vraag gerust. Dan praten we er samen over en denken we mee in wat er nodig is. Het CJG regelt de specialistische of langdurige zorg of hulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan therapie of psychische hulpverlening, hulp aan huis of diagnostische onderzoeken. Daarvoor heb je vaak een verwijzing nodig waar we je mee kunnen helpen. Je kan bij ons ook terecht met vragen over een Persoonsgebonden budget (pgb), dyslexie of hulp voor kinderen met een (licht verstandelijke) beperking.

Scheiden

Hoe kan ik mijn kind het beste begeleiden als ik ga scheiden?

Je bent uit elkaar en dit is geen makkelijke tijd (geweest). Voor jezelf en voor je kind(eren) niet. Het contact met je ex-partner loopt niet lekker, en je merkt dat je kind hier vragen over heeft of zelfs last van heeft. Laat je kind weten dat hij of zij altijd bij je terecht kan. Luister en probeer je eigen gevoelens opzij te zetten of met iemand anders te bespreken. Heb je het idee dat je kind met gevoelens en frustraties zit en die niet goed kan uiten? Probeer er eerst samen over te praten. Lukt dat niet, of niet goed? Kijk dan of er iemand in de omgeving is waar je kind zich vertrouwd bij voelt en mee kan praten. 

Voor je kind zijn allebei de ouders belangrijk, wat je zelf ook van de ander vindt. Zeg je negatieve dingen over de ander, dan kan dat voor je kind erg ingewikkeld zijn en het welzijn van je kind zelfs beschadigen. Probeer als ouders met elkaar te blijven praten. Die taak hoort bij jou, niet bij je kind die graag kind wil blijven. Wil je erover praten met ons? Bel ons gerust op 0341 - 799 904 of stel ons je vraag. Voor kinderen is er ook een speciale website van Villa Pinedo. Hier kunnen ze met vragen en frustraties terecht. Ook voor ouders zijn hier veel tips te vinden. 

Kijk ook bij onze cursussen die we over dit onderwerp geven.

Werken bij het CJG

Kan ik solliciteren bij het CJG?

Solliciteren bij het CJG Harderwijk is mogelijk. Wij adviseren u de website van het CJG Harderwijk in de gaten te houden. Zodra er een vacature is wordt deze vaak direct geplaatst op deze site. In de vacature tekst kunt u vervolgens vinden op welke manier u het beste kunt reageren. 

Ik zoek een stageplaats

Stage lopen is binnen het CJG Harderwijk mogelijk. Stuur je motivatiebrief en CV op naar info@cjgharderwijk.nl  en dan bekijken we of jij degene bent die ons team kan versterken.

Ik wil vrijwilliger worden

Binnen het CJG werken wij steeds vaker met betrokken burgers en ervaringsdeskundigen. We proberen hierbij zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de vragen van onze cliënten. Mocht jij je ervaring en kennis in willen zetten bij het ondersteunen van ouders en kinderen dan kun je contact opnemen met Rico Smit nr 0613968246 of r.smit@cjgharderwijk.nl 

Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op