Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Baby

Voedselallergie

Of je baby overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen ontdek je pas wanneer je ze voor het eerst geeft. Bij nieuwe hapjes is het dus belangrijk om goed te letten op hoe je kind erop reageert.

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties. Onder andere koemelk, ei, pinda’s en noten bevatten allergenen die heftige allergische reacties kunnen veroorzaken.

Erfelijke aanleg voor voedselallergie

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat je baby er ook last van heeft.

Invloed van borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt ervoor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Er zitten immuunstoffen in die zorgen voor meer weerstand. Uit onderzoek blijkt ook dat als baby's met een verhoogd risico melkeiwitten binnen krijgen, dit helpt om er aan te wennen. Het kan het risico op een allergie dus verkleinen.

Hypoallergene voeding

Hypoallergene voeding is kunstvoeding waarbij de eiwitten zijn behandeld. Deze voeding is daarom geschikt voor baby's met een voedselallergie. Hypoallergene voeding wordt niet langer aangeraden bij een verhoogd risico op voedselallergie. Het verkleint de kans hierop namelijk niet. Gebruik dus pas hypoallergene voeding als er echt een voedselallergie is vastgesteld.

Allergie door borstvoeding

Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die daardoor in de moedermelk terechtkomen. Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of benauwdheid, kan dit komen door een allergische reactie. Vraag in dat geval altijd het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), je huisarts of de diëtist om advies.

Tips voor baby’s met risico op voedselallergie

  • Borstvoeding geven is een goede tip, maar daarnaast is het al eerder, tijdens je zwangerschap, belangrijk dat je niet rookt. Ook na de geboorte van je baby is het beter dat er niet gerookt wordt in de buurt van de baby.
  • Denk je dat je kind overgevoelig is voor eten? Doe dan een test bij je huisarts of het consultatiebureau.
  • Rond de leeftijd van 6 maanden beginnen kinderen met hun eerste hapjes zoals fruit- of groentehapjes of brood. Neem contact op met het consultatiebureau of je huisarts als je denkt dat je kind allergisch is voor een nieuw voedingsmiddel.

Informatie over voedselallergieën

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Ook goed om te weten
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag