Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Baby

Lichaamsverzorging

De momenten waarop je je baby verzorgt bieden een uitgelezen kans om even heel rustig alle aandacht aan je kindje te geven. Daarbij is het gezellig om wat tegen je baby te praten of ondertussen een liedje te zingen.

Luiers verschonen

Om te voorkomen dat je baby luieruitslag krijgt, is het belangrijk de luier regelmatig te verwisselen. Doe dat bijvoorbeeld na elke voeding. Verder kun je de luier verwisselen zodra je ruikt dat je baby gepoept heeft. Het is verstandig om alle huidplooien goed schoon en droog te maken. Je kunt ook zinkzalf of zinkolie op de babybillen doen om ze te beschermen tegen luieruitslag.

Baby in bad doen

Het is niet nodig je baby elke dag in het babybadje te doen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droogmaakt. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème.

Oogjes verzorgen

De traanbuisjes van je baby zijn nog heel klein. Ze raken snel verstopt of ontstoken. Maak vieze oogjes voorzichtig schoon met een beetje lauw water. Wrijf het oogje voorzichtig van buiten naar binnen schoon, maar doe dat niet vaker dan twee keer per dag.

Oren en neus

De oren en neus van je baby hoef je niet schoon te maken. Baby’s kunnen soms wat oorsmeer in hun oortjes hebben. Laat dat rustig zitten. Maak het niet schoon met een wattenstaafje. Dan duw je het oorsmeer naar achteren. Met een vochtig doekje kun je de oorschelp een beetje schoonmaken, maar dat hoeft niet. De neus van je baby maak je alleen van buiten schoon.

Nageltjes

Babynageltjes groeien heel snel. Soms krabben baby’s zich in hun gezicht. Je kunt de nagels vijlen met een kartonnen vijltje, of je kunt ze voorzichtig afbijten. Vaak breken de nagels gewoon vanzelf af.

Knip de nageltjes van je kind de eerste tijd niet. De kans is groot dat je te veel afknipt of dat de nagels scherpe randjes krijgen. Daarmee kan je kindje zichzelf pijn doen. Na ongeveer zes weken kun je de nagels van je kindje knippen met een speciaal nagelschaartje voor baby’s.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag