Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Kind

Hulpmiddelen bij de mediaopvoeding

Er bestaan verschillende online hulpmiddelen om je kind te beschermen tegen de gevaren van media. Kijkwijzer en Pegi geven bijvoorbeeld aan of je kind al oud genoeg is voor een film of game. Er zijn ook functies op websites of in je browser die er voor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Een kinderbrowser installeren

Een kinderbrowser maakt het internetten veiliger voor kinderen. Ze krijgen op basis van hun leeftijd alleen toegang tot ‘goedgekeurde websites’. Voorbeelden van kinderbrowsers zijn: MyBee en Kibro (tot 11 jaar). Beide zijn gratis.

Software voor ouderlijke controle

Er bestaat software die bijhoudt hoe lang een kind op de computer zit. Ook kan het controleren welke sites je kind bezoekt en het kan de toegang blokkeren. Kijk eens naar wat er mogelijk is bij de leverancier van je antivirussoftware. Er zijn enkele Nederlandse producten: Kliksafe, Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Instellingen op apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te beperken. Soms is het alleen in het Engels. Voor televisie zijn er via kabel-tv en digitale tv ook mogelijkheden om de toegang te reguleren op basis van leeftijd, zodat kinderen niet per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Onderzoek via je eigen aanbieder wat er mogelijk is.

Instellingen op websites

Ben je bang dat je kind op Youtube of Google materiaal te zien krijgt dat niet geschikt is voor kinderen? Je kunt de instellingen op deze sites wijzigen zodat dit materiaal niet getoond wordt. Ga hiervoor bij Google naar ‘safe search’ en bij Youtube naar ‘veiligheidscentrum’.

Websites met informatie over mediaproducten

Informatie over mediaproducten voor kinderen kun je vinden op Mediasmarties.nl. Informatie over boeken voor kinderen kun je bijvoorbeeld vinden op de website Leesfeest.nl.

Tips van andere ouders

Contact met andere ouders kan veel tips opleveren. Er zijn fora op internet, maar denk ook aan de bibliotheek, de naschoolse opvang, het schoolplein en de sportvereniging.

Hulp van professionals

Stel een vraag via Mediaopvoeding.nl of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag