Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Kind

Opvoedtips kinderen

De perfecte opvoeder bestaat niet. Maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden! Toch sta je soms voor kwesties waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.

Warme aandacht en steun

Je kind heeft materiële dingen nodig zoals kleren, eten en een veilig huis. Daarnaast hebben kinderen ook behoefte aan zorg, warme aandacht en aanmoediging!

 • Aandacht kun je bijvoorbeeld geven door gesprekjes met je kind te voeren en samen dingen te doen.
 • Door [a=3181,positief] te reageren, zoals met een knuffel, een compliment of een kleine [a=433,beloning], moedig je je kind aan als het zich goed gedraagt. Kinderen voelen zich daardoor gewaardeerd en gezien en krijgen een positief [a=77,zelfbeeld], wat weer helpt om ook lastige dingen aan te pakken.
 • Steun is ook rekening houden met wat je kind wil en het de kans geven om veel te ontdekken.

Regels en grenzen

Regels zijn belangrijk. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel. Je geeft je kind houvast door leiding te geven.

 • Vertel je kind wat je verwacht en wat je [a=435,grenzen en regels] zijn. Geef zelf ook het goede voorbeeld.
 • Stuur je kind bij als het ongehoorzaam is of zich niet aan de regels houdt. Wees [a=434,consequent] in het hanteren van de regels en de eventuele [a=441,straffen] die je geeft.
 • [a=442,Verbied] niet te veel. Beperk de regels tot wat je echt niet wilt en vooral ook wat je juist wel wilt. Het werkt niet om de hele dag ‘nee’ te zeggen.
 • Het is ook belangrijk dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de regels en ongeveer op dezelfde manier omgaan met grenzen stellen.

Hoe kun je grenzen stellen?

 • Als je kind iets doet wat je niet goed vindt, grijp je direct in door te [a=442,verbieden].
 • Als je kind niet gehoorzaamt of iets doet wat echt niet kan, is [a=441,straffen] een goede manier van grenzen stellen.
 • [a=438,Negeren] kun je doen bij kleine overtredingen, maar doe het alleen als je het ook vol kunt houden.
 • Blijft je kind maar doorgaan of heeft het zichzelf niet in de hand? Laat het dan even stilzitten of pas [a=2897,apart zetten] toe.

Nooit slaan!

Geef je kind nooit een klap als je boos bent. Het doet pijn en is schadelijk voor zijn of haar lichaam, voor het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Slaan is dan ook verboden. Een kind leert er niets van.

Negatieve aandacht

Vraagt je kind vaak [a=473,negatieve aandacht]? Of gedraagt het zich zo vervelend dat je steeds boos moet worden? Ga dan na of je kind ergens last van heeft, of het bijvoorbeeld ziek is of pijn heeft. Zijn er misschien [a=286,problemen op school] of met [a=390,vriendjes]? Probeer samen eerst het probleem op te lossen.

 

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag