Gedeeld verdriet

Ieder voor- en najaar wordt de groepstraining Gedeeld Verdriet uitgevoerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voor wie
Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die iemand verloren hebben. Dit kan een ouder, broer/zus of opa/oma zijn. Of misschien iemand anders die heel dichtbij stond. Om kinderen allereerst de ruimte te geven om ‘normaal’ te rouwen is het wel belangrijk dat het verlies niet recent heeft plaatsgevonden. De groep is er voor die kinderen waarbij het verlies al langer dan 6 maanden geleden is en daar nog veel last van hebben.

Dit leer je
Ook kinderen krijgen soms te maken met verdriet, dood en verlies. Als iemand in hun omgeving overlijdt kan dit een heftige gebeurtenis zijn die veel indruk maakt. Net als bij volwassenen maken kinderen een rouwproces door. Kinderen doorlopen dit proces vaak wel net even wat anders en soms komen de vragen pas later. Vaak zien we bij kinderen een lichamelijke reactie zoals bedplassen, buikpijn of niet kunnen slapen.

Soms zien we thuis of op school ook gedragsveranderingen zoals boosheid, zich terugtrekken, veel huilen, overbezorgdheid etc. Dit zijn allemaal normale rouwreacties van kinderen. Soms worden ze alleen niet herkend door de omgeving en kunnen deze rouwreacties kinderen beperken in hun ontwikkeling.

Er wordt gestart met een ouderavond waarin ouders informatie krijgen over het programma. Ze doen dan zelf ervaring op met de werkwijze en ook is er ruimte voor ouders om extra informatie te geven of vragen te stellen.

Na een aantal kindbijeenkomsten zal er telefonisch contact zijn met de CJG medewerkers en we sluiten de 6 bijeenkomsten af met een speciale bijeenkomst. Hier laten we zien wat we de afgelopen weken hebben gedaan.

Er wordt veel gebruik gemaakt van creatieve werkvormen, muziek, verhalen en bewegen. Het programma wordt afgestemd op de kinderen en naast de verdrietige momenten zullen er vooral ook veel ontspannende momenten zijn!

Waar en wanneer

De training wordt in het voor- en najaar gegeven. De precieze locatie en data bepalen we op basis van de aanmeldingen.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deze training.

Aanmelden/meer informatie

Wil je meer informatie of wil je jezelf of je kind opgeven dan kun je mailen naar info@cjgharderwijk.nl

Je kunt ook op werkdagen tussen 09:00 uur en 12:00 uur bellen naar het CJG via 0341 799 904 .

We streven er naar binnen een week op je mail te reageren.