Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Hoeveel slaap hebben jongeren nodig?

De meeste jongeren hebben nog 9 á 10 uur slaap nodig per nacht. Dat wordt pas minder als ze ruim volwassen zijn. Er zijn jongeren die aan 5 uur slaap genoeg hebben en jongeren die zich na 10 uur slaap nog niet uitgerust voelen. De beste graadmeter van goed of slecht slapen is hoe je kind zich de volgende dag voelt. Iemand die zich overdag moe of niet uitgerust voelt, heeft waarschijnlijk niet voldoende slaap gehad.

Leefgewoonten en slaaptekort

Veel jongeren zijn voor het slapen gaan nog druk met hun mobieltje of met tv-kijken of computeren. Soms blijven zij tot heel laat [a=5845,series kijken]. Dit zorgt ervoor dat ze minder slapen en moeilijker in slaap komen. Slaaptekort inhalen is een fabeltje: ook als ze in het weekend uitslapen, kunnen ze schade oplopen door het slaaptekort van doordeweeks.

Problemen door te weinig slaap

Jongeren die weinig slapen, lopen het risico op leerproblemen. Hun [a=494,concentratievermogen] gaat achteruit, waardoor ze op school of op hun werk minder goed presteren. Ze onthouden namelijk minder goed wat ze overdag in hun hoofd stampen. Echte kortslapers kunnen zelfs met serieuze [a=286,leerstoornissen] te maken krijgen, die met een beetje uitslapen niet in één keer over zijn. Het is dus beter om de computer op tijd uit te zetten en te gaan slapen.

Wat kun je als ouder doen?

  • Jonge mensen hebben slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en overdag voldoende energie te hebben. Als ouder heb je niet meer zoveel invloed op de bedtijden van je kind. Als je kind nog thuis woont, kun je misschien nog eens wat sturen of adviseren.
  • Niet elke jongere heeft evenveel slaap nodig. Of je kind genoeg slaap krijgt, merk je meestal wel omdat je kind er overdag moe uitziet of juist erg alert en druk is. Dan wordt het tijd om eens eerlijk naar zijn dag- en nachtritme te kijken.
  • Het kan gebeuren dat jongeren wel genoeg slapen, maar dat ze veel wakker zijn of niet goed in slaap kunnen komen. Als dat bij jouw kind zo is, kun je eens samen kijken wat hier de oorzaak van is.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag