Ontdek het Verhaal achter het Jeugddossier

Ontdek het Verhaal achter het Jeugddossier

Wanneer: 30 november 2023 Tijd: 13:00 - 17:00 uur Waar: Cultureel Centrum Stroud, Putten

Hallo!

We willen je graag uitnodigen voor een vrolijke en inspirerende bijeenkomst die we organiseren om de prestatie van onze CJG-collega Janine Benjamins te vieren.

Wat gaan we doen? We organiseren een minisymposium, een soort van feestje met een praatje. De titel is:

"Jouw dossier, een open boek"

cartoon

Waarom is dit bijzonder? In november van dit jaar zal Janine Benjamins, een collega in ons CJG, haar proefschrift 'Parent, child & professional on the same page' verdedigen aan de Universiteit van Wageningen. We zijn trots op haar en dit mooie werk. Dit is een moment om te vieren en om goed te kijken naar wat ze heeft ontdekt.

Wat staat er op het programma? Janine zal de belangrijkste dingen die ze heeft geleerd vertellen. Ook zullen ouders en jongeren op een leuke manier vertellen over hun ervaringen met jeugddossiers. Je kunt leren hoe het lezen van je dossier je kan helpen zelf beslissingen te nemen. En je ontdekt waarom het extra goed is voor groepen die wel een steuntje kunnen gebruiken.

Wie komt er nog meer iets vertellen? We zijn trots om Cait DesRoches en Maria Hägglund te verwelkomen als hoofdsprekers. Cait is directeur bij OpenNotes in de Verenigde Staten. Ze heeft veel ervaring met gezondheidsdossiers die voor iedereen in te zien zijn. Maria is een van de grondleggers van het open dossier in Zweden, Journalen. Zij zullen ons vertellen over hun ervaring en onderzoek en wat we daarvan kunnen leren.

Ook zal Christine Dedding er zijn. Zij is onderzoeker. Ze vertelt over digitale ongelijkheid en hoe we goede digitale hulpmiddelen kunnen maken die voor iedereen werken.

Na afloop? Na alle interessante presentaties is er een feestelijke borrel. Je kunt dan met anderen praten, nieuwe mensen ontmoeten en nog meer ideeën opdoen.

Praktische informatie:

Datum: 30 november 2023

Tijd: 1 uur 's middags tot 5 uur 's middags, daarna is er een borrel

Locatie: Cultureel Centrum Stroud, Brinkstraat 91, 3881 BP Putten

Belangrijk: Dit evenement is alleen live, niet online.

Hoe meld je je aan? Zorg dat je erbij bent! Scan de QR-code hieronder, of klik op deze link, en meld je aan vóór 15 november.

rqr

Er kunnen maar 250 mensen komen, dus wees er snel bij. Als het vol is, kom je op de wachtlijst. Als je toch niet kunt, laat het ons weten, zodat iemand anders kan komen.

Vragen of afmelden? Stuur een berichtje naar Katja Waijboer, de secretaresse van SJNV: k.waijboer@cjgnoordveluwe.nl

We kijken ernaar uit om je te zien op dit vrolijke symposium!

Over Janine Benjamins

Janine studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 1998 in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Toen ze in opleiding was tot arts Maatschappij & Gezondheid groeide haar interesse in zorgorganisatie en onderzoek. Haar passie is bijdragen aan ‘goede zorg voor jeugd’.

Janine

In de afgelopen 15 jaar heeft Janine zich als medisch en beleidsadviseur ingezet voor vernieuwing. Ze was actief betrokken bij de ontwikkeling van taakherschikking in de JGZ. Dit betekent dat speciaal getrainde jeugdverpleegkundigen lichamelijk onderzoek overnemen van jeugdartsen. Daarnaast speelde ze een rol in de verandering van zorg voor jeugd in haar regio, de Noord-Veluwe. Ook heeft ze bijgedragen aan de ontwikkeling van het Jeugddossier Noord-Veluwe.

In februari 2019 begon Janine met haar promotieonderzoek over het Jeugddossier. Dit deed ze bij de Universiteit van Wageningen. Ze onderzocht de implementatie van het Jeugddossier, en de impact ervan. Zo keek ze wat het dossier betekende voor eigen regie van ouders en jongeren en voor samenwerking binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook onderzocht ze hoe mensen de kwaliteit van zorg hebben ervaren. In november 2021 ontving ze voor dit onderzoek de Flora van Laar-prijs, een prijs die wordt uitgereikt voor uitstekend en vernieuwend onderzoek in de JGZ.

Naast haar promotieonderzoek werkt Janine als beleidsadviseur bij de Noord-Veluwse CJG’s. Ze zet zich in voor verdere ontwikkeling van het Jeugddossier en veer bredere invoering van open dossiers. Haar uiteindelijke doel is om zorg voor jeugd te bieden die bijdraagt aan een gezonde, veilige en gelukkige opvoeding van kinderen en jongeren.