Blog: 'Door de handreikingen van de oudercursus is de maaltijd weer een gezellig en leuk gezinsmoment'

Mijn naam is Jose (31) en ik ben getrouwd met Gert (32). Samen hebben we twee jongens van 5 en 3 jaar.

We genieten van onze jongens, maar ze zuigen ons ook leeg qua energie. De hele dag "politieagentje" spelen, ik had me een leven met kinderen toch anders voorgesteld. Onze jongens zijn energiek, temperamentvol en met een simpel antwoord nemen ze geen genoegen. S' avonds waren we blij als ze op bed lagen.

En als je als ouders dan ook nog eens niet op 1-lijn ligt qua opvoeden wordt het allemaal wel heel ingewikkeld. Gert vond mijn manier van opvoeden "te makkelijk". Hij vond dat ik consequenter moest zijn. Hij had een punt, maar na tien keer waarschuwen had ik er soms gewoon geen puf meer voor.

‘Je bent toch als ouders een team? Je moet elkaar toch steunen of bijstaan? Je moet het toch samen doen? Wat gaat er mis? Wat doen we verkeerd?’ Om moedeloos van te worden.

Via school en ons privé netwerk hoorden we van Triple P, de oudercursus ‘Positief Opvoeden’ bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Gert was er eerst echt op tegen, als argument zei hij dan: "dat zijn van die mensen die alles perfect weten uit de boekjes!" Ik heb het daarom een paar maandjes in de "ijskast" gezet maar toch kwam het steeds weer naar boven.

Op een avond heb ik toch het onderwerp triple p ‘Oudercursus positief opvoeden’ "aangesneden". Ik heb aan Gert gevraagd of hij de triple p cursus samen met mij wou gaan doen, voor mij.

We hadden ons ingeschreven voor de ouder cursus op locatie, de datums stonden in de agenda genoteerd en de oppas was geregeld.Yess het kon gaan beginnen! Of ik het spannend vond? Ik vond het héél erg spannend. Maar ik was ook opgelucht, want we konden gaan brainstormen met iemand die buiten ons gezin stond.

En toen stond "corona voor de deur".

Zucht..... daar ging mijn enthousiasme en er hing een groot vraagteken boven mijn hoofd. Moeten we nu maar blijven "aanmodderen?"

"Pling" een mail van Petra, trainer van de Oudercursus Positief Opvoeden (CJG) :  ER IS EEN MOGELIJKHEID OM DE CURSUS ONLINE TE VOLGEN! Gert vond dit prima en dus zijn we de triple p oudercursus online gaan volgen.

Wat een fantastisch mooie cursus. Wij zijn zo super blij dat we hem gevolgd hebben. (Ja ook Gert was mega enthousiast!) Je krijgt zoveel handreikingen waar je mee aan de slag gaat.

Twee keer hadden we een bel moment met Petra van het CJG. We hebben zo fijn gepraat en niet met dat vingertje van: ‘Je doet het waardeloos, want het moet zus of zo’. Nee echt heel fijn, ze denken met je mee als je ergens tegen aanloopt. En als je iets niet goed begrijpt, leggen ze het geduldig uit.

Toen ik ophing zag ik tot mijn schrik dat we gewoon anderhalf uur aan de telefoon hadden gezeten. Het leek voor mijn gevoel maar een half uurtje. (Ik wil daar mee zeggen dat het zo ontspannen is, echt heel erg prettig).

Als je de triple p gaat volgen (wordt ook heel nadrukkelijk gezegd) moet je niet denken dat alles gelijk perfect gaat, maar het geeft zoveel meer verlichting in het gezin.

Een voorbeeld:
Onder het eten was er altijd gezeur.
'Ik ga niet eten, ik vind dit vies enzovoort'.
Gezellig en relaxt eten was er niet bij.  Het was eerder een strijd.

Door middel van handreikingen van de oudercursus Triple p is het nu echt een geweldig leuk en gezellig gezinsmoment. We praten wat en ondertussen gaan de borden leeg zonder gemopper.Tuurlijk gebeurt het nog wel eens een enkele keer dat er wordt gezegd: ‘ik lust het niet’ of iets anders. Maar over het algemeen gaat het goed.

Dankzij Triple P hebben we rust gekregen in het gezin. De jongens zijn nog steeds energiek en temperamentvol, maar wij als ouders hebben geleerd om op 1-lijn te zitten : één team. Ik trap nog steeds wel eens in mijn "valkuil" dat ik niet consequent genoeg ben. Gert is soms nog wel eens te overheersend/te dominant. Maar we blijven met elkaar praten. We moeten er aan blijven werken, door elkaar soms feedback te geven over hoe het ging. Maar we leveren elkaar geen negatief feedback meer. We vallen elkaar niet meer af.

Ik zou elke ouders willen adviseren om deze cursus ‘Positief Opvoeden’ te gaan volgen. Het is zo leerzaam.

Het klinkt misschien wat overdreven, maar ik ervaar na het volgen van de triple p cursus het opvoeden als een FEESTJE!