Blog: Een week lang water drinken!

Uitdagingen ga ik niet snel uit de weg. Het houdt je scherp om af en toe uit je comfortzone te stappen, nieuwe ervaringen op te doen en te leren. Zo kwam een aantal weken geleden de #7dagenwaterchallenge van GA! Harderwijk op mijn pad. Deze challenge wil benadrukken dat water drinken erg gezond (denk bijvoorbeeld aan voordelen voor je stofwisseling en je gewicht) en ook nog eens lekker is! 7 dagen water drinken en dus geen suikerhoudende drankjes, melk, alcohol of bijvoorbeeld koffie.. Nou vooruit, thee zonder suiker of bruisend water mag dan wel! Mijn leefstijl valt te omschrijven als gezond en actief. Ik drink sowieso niet tot nauwelijks zoethoudende dranken of alcohol en ik sport gemiddeld 3x per week intensief. Wel drink ik graag een glas melk of een bak koffie en vind ik water ook lekker. Toch ben ik benieuwd wat een “kleine” verandering van mijn manier van vochtinname met mij zou doen. Het is nu dag 4 van de 7-daagse challenge en ik kan jullie verklappen dat het me nog steeds lukt, maar dat ik toch wel wat dingen heb opgemerkt aan mezelf!

Wie weet doe jij ook wel mee met de challenge en valt jou ook wat op bij jezelf? In Harderwijk doen ongeveer 1800 mensen mee die allemaal een herkenbaar wit polsbandje toegestuurd hebben gekregen. Op de hele Noord Veluwe doen in totaal zelfs ongeveer 6000 mensen mee aan de challenge!

Op dag 1 van de challenge viel het me op dat ik in de loop van de ochtend een beetje hoofdpijn kreeg en dat ik me later op de dag ook wat meer vermoeid voelde. Zou ik die 2 of 3 bakken koffie dan toch missen? In koffie zit natuurlijk cafeïne en dat is een psychoactieve stof die wel degelijk iets doet met lichaam en geest.. Of komt dit wellicht omdat het mijn eerste werkdag na de vakantie was en er 130 mailtjes in mijn email op me lagen te wachten en de werkdag gelijk ook goed gevuld was met telefoontjes, bijpraten met collega’s en afspraken met cliënten? Of was het misschien een combinatie van bovenstaande?! In elk geval betrapte ik mezelf erop dat mijn gedachten toch geregeld even bij het koffieapparaat waren en ik best trek in een bak koffie had! Niet alle collega’s doen mee met de challenge en drinken gewoon lekker een bak koffie terwijl ze naast je staan. Gelukkig kan ik wel meegenieten van de geur van koffie! Het klinkt dramatischer dan het is. Er zijn genoeg alternatieven om te drinken natuurlijk. Nu op dag 4 ben ik het eigenlijk al helemaal gewend om niet te starten bij het koffieapparaat, maar te starten bij de watertap (gelukkig hebben we een mooie gekoelde watertap in de wachtruimte om water drinken te stimuleren!). Ook het glas melk vervangen voor water bij het ontbijt en avondeten gaat prima. Er zijn genoeg andere producten om de zuivelbehoefte aan te vullen. Denk aan producten als kaas, Franse kwark of Griekse yoghurt. En in mijn sportbidons doe ik altijd al heerlijk Veluws kraanwater!

Als tip om water drinken van kinderen te stimuleren wil ik vooral meegeven om dit aantrekkelijk te maken. Doe dit door bijvoorbeeld een leuke drinkbeker of waterfles te gebruiken en je kind te belonen met een stickerkaart. Ook het dagelijks op tafel zetten van een grote kan gekoeld water met daarin wat stukjes fruit, groente of kruiden zorgt voor variatie en extra smaak. De keuze voor een gezond glas water wordt zo een stuk makkelijker gemaakt! Aankomende week belooft trouwens een warme week te worden met temperaturen rond en zelfs boven de 30 graden.. Vergeet niet om voldoende water te drinken!


Remco Snippe / Jeugd- en gezinswerker CJG Harderwijk