Blog: Hou van mij...

Hou van mij…..

Steeds vaker valt het mij op, dat ouders die in een scheiding verwikkeld raken, het belang van hun kind uit het oog verliezen. Dit is geen incident, maar bijna meer de regel dan de uitzondering. De focus lijkt dan volle bak te gaan op de bijna ex-partner, die het er soms ook wel naar gemaakt heeft, maar…

Ooit heb je toch voor elkaar gekozen, mogelijk in een moment van verstandverbijstering of soms ook vanuit een verliefdheid. Hoe deze verliefdheid kan ombuigen naar zoveel haat en afkeer, ga ik het niet over hebben. Wel over het feit, dat deze boosheid, afkeer, teleurstelling en verdriet iets bijzonders met ons doet, namelijk elkaar niets meer gunnen.

Geen bezoekje van de kinderen op moeder- of vaderdag, niet bij een voetbalwedstrijd langs de lijn mogen staan. Of nog erger, de veiligheid van de kinderen bij de andere ouder in twijfel trekken.

Ik geef toe, soms is het daadwerkelijk onduidelijk of de veiligheid in het geding is, maar wanneer dit gebruikt wordt om elkaar iets niet te gunnen, dan knapt er iets bij mij ….

Voor een kind is een scheiding pijnlijk, een periode van onzekerheid breekt aan en veel vragen. Vooral veel vragen; moeten we verhuizen, waar gaat pappa of mamma dan wonen en wanneer mag ik ze zien. Ook de niet gestelde vraag speelt door hun hoofd, komt het door mij?? De ruzies die de ouders voor de scheiding hadden, gingen ook over mij, dus een logische vraag. Dit puzzelt het kind echt en dit is hun geheim en hun worsteling. Vertel het kind vooral dat het niet zijn of haar schuld is, laat ook merken dat je dit echt zo ziet.

Heel veel vragen zal het kind hebben, maar zal ze niet allemaal stellen, want het is al zoveel wat papa en mama aan hun hoofd hebben.

Één belangrijke vraag stelt het kind niet aan jou, maar is o zo belangrijk: hou van mij!

 

Ronald Nanninga,

jeugd en gezinswerker CJG