Blog: Samen spelen

Blog Samen Spelen.png

Tijdens het schrijven van dit blog, moest ik denken aan het liedje wat ik vroeger leerde op school: ook al zijn we nog maar klein, samen spelen is pas fijn. We weten allemaal hoe belangrijk het is voor kinderen om (samen) te spelen. Spel heeft een belangrijke plek in de ontwikkeling van een kind. Al spelende wordt de wereld ontdekt. Daarnaast heeft spel nog meer positieve eigenschappen. Het zorgt onder meer voor een positieve stemming, vermindert stress en biedt een oefenplek voor nieuw gedrag en nieuwe oplossingen (Groothoff, Jamin, de Beer- Hoefnagels, 2010). Een kind is de baas over zijn of haar spel en mag bepalen wat er gebeurt of hoe het afloopt. Zeker als er dingen in het leven gebeuren waar een kind geen invloed op heeft, is het fijn als hij in het spel ervaart de controle te hebben (Landreth, 2012).
In de drukte van alle dag, vraag ik mij weleens af hoeveel tijd ik als ouder neem om te spelen met de kinderen? Juist als ze lekker bezig zijn, is het fijn om te strijken, eten te koken of een ander klusje te doen. Of om even ongestoord een kop koffie te drinken en een paar bladzijde in een boek te lezen. Samen spelen geeft een gevoel van verbinding. Dit soort positieve momenten dragen bij aan het welbevinden van het kind, maar ook van de ouder.
 
Zeker in deze corona tijd kan het soms moeilijk zijn om de moed en de zin te vinden om weer wat samen te gaan doen. Onze wereld is kleiner geworden en als gezin zijn we meer op elkaar aangewezen. De ene ouder heeft daar geen moeite mee, voor de andere ouder is het zwaar en ingewikkeld.
 
Enkele tips om samen te spelen of lekker te kliederen
-         Samen een spelletje doen
-         Iets bakken
-         Spelen met scheerschuim
-         Vingerverven
-         Kleien
-         Poppenkast spelen
-         Iets bouwen met lego
-         Een toren maken van Kapla
-         Spelen met (magic) zand
-         Bouw samen een stad
-         etc
 
Laten we niet vergeten dat we allemaal kleine, spelende meisjes en jongetjes zijn geweest. Hoe leuk is het om daar al spelende weer even van te genieten!

Geraadpleegde bronnen
Groothoff, E., Jamin, H., de Beer-Hoefnagels, E. (2010). Spel in psychotherapie. Assen: Koninklijke Van Gorcum BV.
Landreth, G.L. (2012). Play Therapy The art of the relationship. New York: Taylor&Francis Group.
 
Leuk om te lezen of te kijken
Het fluwelen konijn van Margery Wiliams. Een prentenboek over de magie van spel. Ook als film te bekijken op YouTube onder de titel:  The velveteen rabbit
  
Ilse Hartman
Jeugd- en gezinswerker
Speltherapeut i.o