Dag van de scheiding 2021

Vandaag is het de dag van de scheiding. We willen dan ook wat extra aandacht besteden aan dit onderwerp. Elk jaar krijgen namelijk veel kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden en dat is niet niks. Bijna allemaal kennen we wel iemand die uit een gescheiden gezin komt. We gaan het bijna ‘normaal’ vinden. Dat is alleen niet altijd het geval. Zo kunnen kinderen zich verward, verdrietig, boos en soms zich ook schuldig voelen omdat ze bang zijn dat het door hun gedrag komt. Vaak zitten kinderen ook met allerlei vragen waarmee ze niet altijd bij hun ouders terecht kunnen omdat zij al voldoende aan hun hoofd hebben. Iedereen reageert weer anders en het is dan ook goed om per kind te kijken wat er nodig is.

Misschien zit je zelf wel in zo'n situatie zit of ken je iemand die wel wat tips kan gebruiken. Hieronder hebben we wat tips op een rijtje gezet, waaronder ook een tip van een ouder die zelf te maken heeft met een scheidingssituatie. We zullen ook nog een leuk nieuwtje delen van Villa Pinedo. Villa Pinedo is een organisatie die heel veel doet voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Moet je echt even naar kijken. Zo hebben zij bijvoorbeeld een buddyproject en nog meer. Kijk maar eens bij de tips hieronder.

Heb jij trouwens nog tips of ideeën wat te maken heeft met kinderen in een scheidingssituatie? Laat het ons dan weten. Het kan ook zijn dat je als kind, jongere of als ouder het fijn zou vinden om eens met andere kinderen, jongeren of ouders te praten. Laat het ons weten. We kunnen altijd met je meedenken. Misschien bestaat zoiets al in je eigen omgeving en kun je zo aansluiten.

Tips en informatie hoe je ons kan bereiken.

Villa Pinedo heeft een eigen website waar je nog veel meer informatie kan vinden over kinderen met gescheiden ouders. Hieronder hebben we een aantal van deze tips onder elkaar gezet.

Buddyproject
Als je ouders bijna uit elkaar gaan, net uit elkaar zijn of al een tijdje gescheiden zijn, heb je misschien behoefte om hierover te praten. Bij Villa Pinedo kan dat. Zij koppelen je aan een Buddy voor een luisterend oor, advies en antwoord op vragen via de MyBuddy App.
* Villa Pinedo

Brieven
Onderstaande brieven zijn door kinderen/jongeren geschreven die zelf te maken hebben met een scheiding. Zij delen hun ervaringen en laten weten wat helpend kan zijn wanneer je zelf te maken hebt met een scheidingssituatie. De brieven kun je vinden op hun website en downloaden.
* Brief aan kinderen 270217-Brief-kinderen-NL.pdf
* Brief aan alle volwassenen VP_Brief_aan_alle_volwassenen.pdf
* Brief voor leerkrachten Brief_leerkracht_NL_2017.pdf

Boeken
Op de site van Villa Pinedo staat ook nog een boekentip voor jongeren
* Villa Pinedo

Via een ouder kregen wij een tip dat elke ouder die te maken heeft met een scheiding dit boek zou moeten lezen!! Dat delen we graag met jullie.
* Aan alle gescheiden ouders, Marsha Pinedo | 9789400510258 | Boeken | bol.com

Er zullen vast meer boeken zijn. Misschien heb jij nog een tip. Laat het ons weten!

Training/groep Alles is anders
In Harderwijk wordt in het voor- en najaar de alles is anders training gegeven.

*Alles is anders - CJG Harderwijk Ben je na de scheiding van je ouders verdrietig, in de war of boos? In deze groep praat je daar met andere kinderen over. Ook tekenen en schrijven helpt om dingen die je voelt kwijt te kunnen. Deze groep is voor kinderen van 6 tot 12 jaar die problemen hebben na de scheiding van hun ouders.

Sites
Hieronder een aantal sites waar je informatie kan vinden over kinderen en volwassenen die te maken hebben met een scheiding.

* Villa Pinedo

* Scheiding | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)

* Home - CJG Harderwijk