Steun aan ouders van jongeren in coronatijd

Voor pubers kan de coronatijd moeilijk zijn. Hoe ga je daar als ouder mee om?


Jongeren liggen sinds de zomer flink onder vuur. De besmettingen in deze groep nemen toe en ze lijken zich minder aan de maatregelen te houden. Tegelijkertijd is er ook veel begrip voor jongeren. Het kan voor hen een moeilijke periode zijn. Het past bij hun leeftijd en ontwikkeling om eropuit te gaan, contact te hebben met hun leeftijdsgenoten en van hun vrijheid te genieten. Juist deze vrijheid wordt nu ingeperkt. Er wordt ook veel gewezen naar ouders. Die zouden er niet voor zorgen dat hun pubers zich aan de richtlijnen houden. Maar de spanning tussen loslaten en behoeden kan voor jou als puberouder een dilemma zijn. Want meestal zijn ouders juist enorm betrokken en praten ze veel met hun kinderen.

Omdat nieuwe maatregelen niet ten koste mogen gaan van kinderen en jongeren, is het belangrijk om samen een balans te zoeken. Lees meer.

Opvoeden van pubers blijft lastig voor ouders en dat is in deze coronatijd helemaal een uitdaging. Ook al is je puber zich bewust van de kans een kwetsbaar familielid te besmetten, toch kan het gebeuren dat je zoon naar buiten gaat om zijn vrienden te ontmoeten of je dochter naar een feestje gaat waar geen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Zorg dat je met elkaar in gesprek blijft, mogelijke scenario’s bespreekt en over de gevolgen – en eventueel schuldgevoel - blijft praten.

Zoek met elkaar naar wat kan en laat vooral je kind aanvaardbare oplossingen aandragen. Geef het goede voorbeeld, dan heeft je puber duidelijkheid. Spreek er ook over met andere ouders, dat helpt ook om grenzen te bepalen. Stimuleer je puber zich te laten testen als deze mogelijk corona heeft. Vind daarbij inspiratie in de briljante slogan van de gemeente Den Haag: "De test is gratis, je oma onbetaalbaar."


Bron: NJI voor het gehele artikel lees via Steun aan ouders van jongeren in coronatijd | Coronavirus | NJi
Meer inspiratie over praten met pubers is ook te vinden op de website Tis hier geen Hotel.