Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Baby

Adviezen mediagebruik baby's

Een groep Nederlandse kinderartsen adviseert om baby’s tot twee jaar helemaal weg te houden van beeldschermen. Ook specialisten in andere landen geven dit advies.Volgens onderzoek dragen beeldschermen niets bij aan de ontwikkeling van kinderen onder de twee jaar. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken. Ook kan het led-licht van smartphones en tablets schadelijk zijn voor het netvlies van je baby. Wil je afwijken van het advies, doe dit dan wel bewust. Laat je baby in ieder geval nooit alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij.    

Beeldschermen en ontwikkeling

Je baby leert door al zijn zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. Je baby onderzoekt vaak eerst met de mond. Menselijke gezichten en stemmen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Beeldschermen bieden niet die rijke leeromgeving die je baby nodig heeft. Terwijl het beeldscherm wel al de aandacht kan trekken en je baby kan afleiden. Dat komt vooral door de felle kleuren en beweging.

Speciaal voor kinderen vanaf één jaar

Laat je kind alleen kijken naar tv-programma’s of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn altijd programma’s met simpele beelden, geen harde geluiden en een traag tempo. Hierdoor kan je kind zien en begrijpen wat er gebeurt. Voorbeelden zijn:

  • Dribbel
  • Bumba
  • Nijntje
  • Hopla
  • Teletubbies
  • BabyTV

In de bibliotheek vind je geschikte DVD’s of computerspelletjes.

  1. Omdat iedereen zich houdt aan de ondergrens van twee jaar, zal je nergens tips vinden voor apps die echt geschikt zijn voor baby’s.
  2. Kijk ook op Mediasmarties.nl. Dit is een online gids met recensies van allerlei kindermedia.

Afspraken maken over media

Maak afspraken met je partner over wat jullie geschikte filmpjes en apps vinden. Deel deze afspraken ook met andere opvoeders van je baby, zoals de oppas of familieleden.

Samen kijken

Laat je kind niet alleen met een computer, tv of tablet, maar geniet samen, praat erover en leg uit wat je ziet. Neem je kind op schoot, net als wanneer je een prentenboek voorleest. Je voelt dan ook beter aan wanneer je kind geen aandacht meer heeft.

Praat veel met je baby over wat je ziet

Praat veel met je kind. Jonge kinderen reageren op ‘hun’ boeken, programma’s, apps en websites door te wijzen. Soms probeert je kind te zeggen wat het ziet. Als je zelf het goede woord gebruikt, leert je kind in korte tijd veel woorden.  

Leg je kind op de buik

Leg je kind op de buik wanneer het met de tablet bezig is. Hierdoor worden de rugspieren sterker, wat helpt bij het leren lopen. Bovendien is het beter voor de nek.

Beperk beeldschermtijd

Beperk beeldschermtijd tot vijf à tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag. Op deze leeftijd kan je kind zich nog niet zo lang concentreren. Bovendien heeft je kind er nog niet veel aan. Doe het in ieder geval altijd samen en praat erbij.

Geen tablet voor het slapen gaan

Gebruik voor het slapen gaan liever geen tablet of smartphone. Dan verstoor je de slaap. Je kind slaapt dan minder goed in, en het slaapt minder goed door. Je kind heeft voldoende rust nodig om in slaap te komen en het licht van deze schermen kan je kind juist wakkerder maken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag