Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Kind

Als je kind klein of lang is voor zijn leeftijd

Sommige kinderen zijn veel langer of kleiner dan hun leeftijdsgenoten. Dat kan lastig zijn. Als je kind lang is, lijkt het misschien ouder dan het is. En als je kind klein is, lijkt het misschien jonger. Dan wordt je kind misschien wel onderschat.

Wat als je kind langer is?

De groei gaat bij elk kind anders. Als mensen je kind behandelen alsof het ouder is, dan is het goed om daar over te praten. Vertel ze dat je kind lang is, maar nog wel jong. Het is belangrijk om erop te letten of je kind wordt overschat omdat het lang is. Dat kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als je kind mee mag in een opblaasboot met oudere kinderen, terwijl je kind nog niet kan zwemmen.

Het is goed als kinderen dingen doen die passen bij hun leeftijd. Dus nog niet in de achtbaan, ook al is je kind er misschien lang genoeg voor.

Wat als je kind kleiner is?

Als je kind klein is, dan wordt het misschien juist onderschat. Je kind mag bijvoorbeeld niet mee doen met sommige dingen, omdat het te jong lijkt. Als mensen je kind behandelen alsof het jonger is, kun je je kind leren om voor zichzelf op te komen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik mag dat wel, want ik ben al vier jaar’. Of vertel ze dat je kind klein lijkt, maar al ouder is.

Als je kind klein is, laat het dan toch dingen doen die zijn leeftijdsgenoten ook doen. Zoals klimmen op het klimrek.

Tips voor op school

Praat erover met de leerkracht of met andere ouders op school. Vertel dat je kind even oud is als andere kinderen in de klas, ook al is het langer of kleiner dan de klasgenoten. Een goed passende stoel en tafel zijn belangrijk voor je kind. Je kunt met de leerkracht overleggen of je kind misschien een hogere of lagere stoel of tafel nodig heeft.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag