Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Kinderwens

Gezond gewicht

Als je graag zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk. Te zwaar zijn is niet gezond, maar te licht ook niet. Let dus goed op je gewicht.

Is mijn gewicht goed?

De Body Mass Index (BMI) is een indicator voor een gezond gewicht. Je hebt een gezonde BMI als de verhouding tussen je lengte en gewicht klopt. Je kunt je BMI berekenen op de website van het Voedingscentrum.

  • Met een BMI tussen de 20 en 25 zit je goed.
  • Mensen met een BMI tussen de 25 en 30 zonder extra gezondheidsrisico’s moeten voorkomen dat ze dikker worden. Als er wel gezondheidsrisico’s zijn, zoals een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten in de familie, is afvallen verstandig bij een BMI tussen de 25 en 30.
  • Medisch gezien is het noodzakelijk om af te vallen bij een BMI boven de 30.

Overgewicht

Wil je afvallen? Neem daar dan ruim de tijd voor voordat je probeert in verwachting te raken. Als je te zwaar bent, heb je namelijk meer kans op complicaties, zoals een verhoogde bloeddruk. Zorg ook dat je voldoende beweging krijgt. Dat helpt je om fit en gezond te blijven.

Als je hulp nodig hebt bij het afvallen, kun je de huisarts om advies vragen.

Goed gewicht

Als je geen overgewicht hebt en zwanger wilt worden (of al zwanger bent), is het niet verstandig om te lijnen. Schommelingen in je gewicht zijn niet bevorderlijk voor je vruchtbaarheid. Je kunt beter gewoon gezond eten. Het is niet nodig om te eten voor twee. De zwangerschap vraagt wel extra energie, maar omdat je wat minder beweegt, verbruik je ook minder.

Ondergewicht

Als je te weinig weegt en graag zwanger wilt worden, probeer dan om eerst aan te komen. Extreem ondergewicht vermindert je vruchtbaarheid.

Meer informatie over een gezond gewicht

Meer informatie over zwanger worden en een gezond gewicht kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Meer over dit onderwerp
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag