Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Ouderschap

Gelovige ouders

In Nederland zijn veel ouders gelovig. Je geloof kan invloed hebben op wat voor ouder je bent.

Normen en waarden

Als je gelovig bent, ga je misschien naar de kerk of de moskee en vier je bepaalde feestdagen. Je staat ook op een bepaalde manier in het leven. Dat bepaalt wat je je kinderen mee wilt geven. Bijvoorbeeld over omgaan met geld, tijd, vrienden, media en seksualiteit. Toch zijn er veel waarden en normen die niet-gelovigen met gelovigen delen. Zo leren de meeste mensen hun kinderen om rekening te houden met anderen.

Andere gewoontes

Als je gelovig bent, doe je soms dingen anders dan anderen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je dochter meegaat op schoolkamp. Of dat je kind traktaties krijgt waar varkensvlees in zit. Probeer aan andere ouders en op school uit te leggen hoe jij er over denkt en vraag of ze er rekening mee willen houden. Je kunt ook wat laten zien van jullie gewoontes. Bijvoorbeeld door je kind te laten trakteren met het Suikerfeest.

Beide ouders een ander geloof

Soms hebben beide ouders een verschillend geloof. Dan is het belangrijk om elkaars geloof te respecteren en je daarin te verdiepen. Natuurlijk hoef je je niet tot het geloof van je partner te bekeren. Het is verstandig afspraken te maken over de opvoeding. Veel ouders blijken in staat het kind op te voeden met twee geloven. Uiteindelijk maken kinderen zelf hun keuzes.

Discussies

Over sommige opvattingen van (streng)gelovigen ontstaan felle discussies. Bijvoorbeeld als ouders hun kind niet inenten tegen besmettelijke ziektes. Dit gaat volgens anderen dwars tegen de belangen van kinderen in.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag