Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Ouderschap

Kinderalimentatie

Wanneer je gaat scheiden is het belangrijk om te bepalen waar de kinderen gaan wonen en hoe je de kosten gaat verdelen.

Afspraken vastleggen in ouderschapsplan

Het is verstandig om goede afspraken te maken over de [a=6604,omgangsregeling] en de kinderalimentatie. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. De rechter neemt hierover uiteindelijk een beslissing.

Is alimentatie verplicht?

Je bent als ouders verplicht om na een [a=6563,scheiding] je kind financieel te ondersteunen tot het 21 jaar is. Afhankelijk van de verdeling van de zorg voor de kinderen en het inkomen van beide ouders wordt vastgesteld of er kinderalimentatie betaald moet worden. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.

Meerderjarige kinderen

Als je kind 18, 19 of 20 jaar is, is het meerderjarig. Het ouderschapsplan blijft geldig totdat je kind 21 jaar wordt. In principe moet de kinderalimentatie rechtstreeks aan het meerderjarige kind betaald worden. Maar je kind mag hier anders over beslissen.

Hoogte van de alimentatie

Natuurlijk mag je zelf afspraken maken over de hoogte van de alimentatie in het [a=6563,ouderschapsplan]. Als dit bedrag te laag is, of als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter welk bedrag (maandelijks) betaald moet worden.

Rechters hebben gezamenlijk normen ontwikkeld die ze gebruiken voor het vaststellen van alimentatie. De alimentatiebedragen veranderen jaarlijks. De overheid bepaalt rond november met welk percentage de bedragen het komende jaar moeten worden aangepast.

Betaalt je ex-partner de alimentatie niet?

Als je ex-partner de alimentatie niet betaalt, schakel dan de hulp in van je advocaat of van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen: LBIO.nl.

Als je ongehuwd bent en de biologische vader zijn kind weigert te erkennen, is het vaderschap vast te stellen door een [a=2742,vaderschapstest]. Hij is daarna [a=6676,onderhoudsplichtig] aan zijn kind en moet dus ook alimentatie betalen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag