Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Peuter

Wat kan een peuter met media?

‘Samen’ is het sleutelwoord in de mediaopvoeding van peuters.

Peuters hebben met media nog altijd begeleiding nodig van een volwassene. Als ze bijna naar de basisschool gaan, kunnen ze wel steeds vaker zelfstandig even tv-kijken, aan de computer (met een speciale kinderbrowser of internetfilter) of met een tablet spelen. Maar het allerleukste vinden ze het nog steeds om dat samen met hun ouders te doen.

Educatieve inhoud

Oudere peuters beginnen plezier te krijgen in educatieve programma’s zoals Het Zandkasteel en Koekeloere (van de publieke omroep). Maar ook K3 en Kabouter Plop worden interessant, net als de programma’s van Nick Jr., speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar, zoals Dora en Diego.

Dat komt vooral doordat ze vanaf 3 jaar langer de aandacht kunnen vasthouden en daardoor een verhaallijn kunnen volgen. Let er wel op dat het verhaaltje altijd goed moet aflopen. Al te veel spanning of griezelen kunnen ze nog niet aan.

Nog niet zelfstandig

De meeste peuters kunnen nog niet zelfstandig met media aan de gang. Ze kunnen de knoppen vaak wel al bedienen, maar zowel voor hun begrip als hun emoties hebben ze volwassenen nodig. Ze willen ook graag praten over wat ze zien.

Laat peuters dus niet alleen met media (tv, computer, tablet). Ze kunnen hooguit even alleen zijn met een boekje dat ze al goed kennen. Ook als je eerst vaak samen iets hebt gedaan op een tablet, kunnen ze het wel eens een keertje alleen. Dan hebben ze het plezier van de herhaling, maar ook de herinnering van ‘samen’.

Nadoen wat ze op tv zien

Steeds vaker zul je merken dat je kind gaat naspelen wat het op tv heeft gezien. Angstige momenten of agressie kun je terugzien in het spel van 3- tot 5-jarigen. Dat is een manier om ervaringen te verwerken. Als je dat ziet, kun je helpen door hun gevoelens te benoemen, want dat kunnen ze zelf nog niet. Zo leren ze wat ‘blij’, ‘bang’, ‘verdrietig’ en ‘boos’ is, en kunnen ze ook leren omgaan met al die gevoelens.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag