Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Peuter

Seksuele opvoeding van peuters

Vanaf een jaar of twee weten peuters dat ze een jongen of een meisje zijn. Ze ontwikkelen ook ideeën over hoe jongens en meisjes zich moeten gedragen.

Nieuwsgierig naar seksualiteit

Hun nieuwsgierigheid groeit en ze gaan elkaars lichaam ontdekken door bijvoorbeeld doktertje te spelen. Ze gaan ook vragen stellen zoals: 'Hoe worden kindjes gemaakt?'

Je kind regels leren over seksualiteit

Vertel duidelijk wat wel en niet kan in het openbaar. Je kind is nu oud genoeg om de regels rond seksualiteit te begrijpen. Spreek ook spelregels af, bijvoorbeeld: als je geen doktertje wilt spelen, hoef je het niet te doen. Maar ook: steek niets in gaatjes, doe een ander geen pijn, etc.

Praten over seksualiteit

Beantwoord de vragen in eenvoudige taal. Bijvoorbeeld bij de vraag 'hoe de kindjes worden gemaakt', kun je het simpel houden: ‘Een zaadje van papa komt bij een eitje van mama. In de buik van mama groeit dan een baby.'

Meer informatie over seksualiteit

Kijk voor meer informatie op de website Kindenseksualiteit.nl. Je kunt ook de brochure 'Hoe komt die baby in je buik? Seksuele opvoeding van kinderen tussen 0 en 6 jaar' downloaden van de website van Rutgers.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag