Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Puber

Lastig gedrag

Een van de lastigste dingen van ouder zijn, is dat je soms geen vat lijkt te krijgen op je kind, ook al doe je nog zo je best.

Zo kan het zijn dat je in wezen alles goed doet: je luistert naar je puber, [a=2203,praat] en [a=841,overlegt] met je kind, geeft [a=2205,aandacht] en [a=829,complimenten] en stelt [a=825,grenzen], maar toch lijkt het niet te werken. Dan ga je vaak aan jezelf twijfelen. Je kind merkt dat en reageert erop. Zo kun je in een negatieve spiraal terechtkomen waar de relatie tussen jou en je puber niet beter van wordt.

Elk kind is uniek, ook een lastige puber

Bij de opvoeding zijn altijd ten minste twee partijen betrokken: de ouder en het kind. Pubers kunnen ook zo hun problemen hebben, waardoor ze extra lastig op te voeden zijn. Het ene kind steekt nu eenmaal anders in elkaar dan het andere. Sommige kinderen hebben eerder de neiging probleemgedrag te vertonen dan andere. Dat maakt ze nog geen mindere mensen; elk kind is uniek en eigen, maar het is voor jou als ouder wel moeilijker om een puber op te voeden die probleemgedrag vertoont.

Niet alleen kun je zelf last hebben van het gedrag van je kind, mensen uit de omgeving kunnen ook negatief of betweterig reageren. Dat kan heel vervelend zijn.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Er zijn veel soorten lastig gedrag waar je mee te maken kunt krijgen. Sommige problemen stellen hoge eisen aan je opvoederschap. Je kunt extra steun en hulp zoeken in je omgeving of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) .

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag