Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Puber

Opvoedtips pubers

Soms gaat opvoeden als vanzelf en soms sta je voor lastige kwesties waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker nu je kind in de puberteit zit en graag zijn of haar eigen plan trekt.

Luisteren, praten en onderhandelen

Kinderen die in de puberteit komen veranderen. Als ouder moet je wel meeveranderen, of je nu wilt of niet. Je moet meer ruimte geven aan een puber die zelf wil beslissen. Daarom worden luisteren naar je puber, praten met je kind en onderhandelen in deze leeftijdsfase veel belangrijker.

Opvoeden met steun en aandacht

Ook al wordt je kind steeds zelfstandiger, het heeft jouw steun zeker nog nodig. Ondersteun je kind en moedig het aan om bijvoorbeeld [a=1689,vrienden] te maken, [a=738,voor zichzelf op te komen] en problemen op te lossen. Daardoor voelen jongeren zich gewaardeerd en krijgen ze zelfvertrouwen en een positief [a=694,zelfbeeld]. [a=2205,Aandacht] en [a=829,complimenten] geven zijn ook een vorm van waardering en ondersteuning. Complimenteer je kind als iets goed gaat of als het zich aan de afspraken houdt, en onderneem samen leuke dingen.

Grenzen en regels

Het lijkt alsof jongeren zich niet aan regels willen houden. Toch is het ook prettig voor ze dat ze weten wat die regels zijn en waar de grens ligt. Dat geeft houvast. Vertel je kinderen wat je van hen verwacht en wat je [a=825,grenzen en regels] zijn. Stuur bij als je kind ongehoorzaam is of zich niet aan de regels houdt. Als dit steeds weer gebeurt, is het soms nodig [a=849,straf te geven].

Ruzie

In de [a=2177,puberteit] kunnen jongeren behoorlijk last hebben van stemmingswisselingen. Daarbij willen ze zich afzetten tegen hun ouders en tegen de regels. Dat leidt soms tot [a=845,ruzie]. Het is belangrijk dat je weet wat je het best kunt doen in die situatie. Verder is het belangrijk om goed te blijven [a=2203,communiceren] met elkaar.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag