Blog: Hoe overleef ik de zomervakantie?

Zodra de zomervakantie in zicht is, slaat de wanhoop bij Marjolein toe. Hoe overleeft ze de zomervakantie met haar puberzoon van (16) en dochter van (7). Het dagritme verdwijnt. En het stress- en spanningsniveau in huis neemt flink toe. ‘Heel eerlijk? Ik heb een hekel aan de zomervakantie!’


De zomervakantie is inmiddels begonnen. Herken jij je in het gevoel van Marjolein? Hieronder wil ik wat tips en ideeën met je delen, die jou hopelijk weg helpen een gezellige en ontspannen zomervakantie samen met je kinderen te hebben.


1.Structuur

Ook al is het zomervakantie, probeer toch te zorgen voor structuur in de dag. Je kunt bijvoorbeeld vaste tijdstippen zetten voor het ‘koffiedrinken’, lunchen en ‘thee’ drinken. Dit geeft een houvast voor jou en je kind(eren).


2.Planning

Maak een week- of dagplanning. Op welke dagen gaan jullie een dagje uit? Wanneer gaat je kind met een vriendje spelen etc. Je kunt hiervoor als hulpmiddel een planbord gebruiken (leuke activiteit om zelf te maken) en/of picto’s als uw kind hier behoefte aan heeft.


3.Netwerk

Heb je mensen om je heen die je om hulp kunt vragen? Doe het! Een logeerpartijtje bij opa en oma of organiseer samen met de buurvrouw een activiteit om jullie kids een leuke middag te bezorgen. Ondertussen kunnen jij en je buurvrouw samen klagen of over hoelang de zomervakantie wel niet duurt… Vraag elkaar meteen om ideeën of tips. Misschien kunnen jullie elkaar helpen? Hoe doe jij dat in jouw gezin?

 

4.Ontspanning

In de vakantie is het ook belangrijk om te ontspannen. Probeer het los te laten dat je je kinderen de hele dag moet vermaken. Verveling heeft niet alleen maar nadelen: het zorgt vaak voor rust in het hoofd van uw kind!

Daarnaast zijn kinderen vaak in staat om zelf met de meest fantastische ideeën te komen. Geniet van de momenten met je gezin, en probeer niet te veel vooruit te kijken.


5.Activiteiten

Hier wat leuke ideeën voor een middagje plezier met je kinderen:

-Waterballonnen piñata: vul waterballonnen met water en hang de ballonnen op. De kinderen mogen dan een voor een proberen om de piñata kapot te slaan met een stok (dit kan wel of niet geblinddoekt. Wie de ballon kapotslaat heeft een verfrissende douche!

-Trampolinepark

-Speurtocht

-Picknick met zelfgemaakte hapjes

-Pluktuin

-De spelerij en uitvinderij in Dieren: ontzettende leuke speeltuin die uw kinderen uitdaagt om creatief bezig te zijn. Daarnaast is er een speeltuin die in de zomer ook voor waterpret zorgt. Neem eens een kijkje op de site.

-Natuurpark Lelystad

 

En tot slot: vergeet niet te genieten!

 

Franka van den Hoorn (stagiaire CJG Nunspeet)