Blog: Wat is een kwetsbaar kind?

Deze vraag laat mij maar niet los de laatste tijd. Sinds 16 december zijn alle scholen dicht om het aantal corona besmettingen te laten dalen. In eerste instantie volgens mij ingegeven door het feit dat ouders veel meer naar kantoor blijven gaan dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar. Het is toch verschrikkelijk dat kinderen moeten leiden onder volwassenen die het thuiswerken niet zien zitten of door werkgevers die eisen dat hun werknemers naar kantoor komen?!

Kinderen hebben de toekomst
Is het dan zo moeilijk om eens niet aan jezelf of aan inkomsten te denken? Is het zo moeilijk om je te verplaatsen in een kind. Een kind dat recht heeft op onderwijs en nu thuiszit. Een kind dat, ondanks het harde werken van leerkrachten en ouders, zo veel mist. En niet alleen op het gebied van onderwijs maar ook op sociaal vlak. Kinderen hebben de toekomst…..maar blijkbaar nu even niet.

Zijn kinderen die op speciaal onderwijs zitten niet per definitie kwetsbaar?
Mijn drie jongens zijn dus ook thuis. Ook Kick die vanwege zijn autisme op het speciaal onderwijs (SO) zit, is thuis. Ik krijg vaak de vraag uit mijn omgeving waarom hij niet op school zit. Hij is immers toch geen ‘gewoon’ kind. Dan leg ik uit dat ook het SO dicht is en dat hij een veilige thuissituatie heeft, ik geen cruciaal beroep heb en hij daarom dus niet naar school mag. Steeds hoor ik het mezelf zeggen. En tegelijkertijd zegt steeds een stem in mijn hoofd: ja maar hij is toch kwetsbaar!! En dan vraagt het stemmetje in mijn hoofd zich af: zijn allen kinderen die op het SO en VSO zitten niet per definitie kwetsbaar? Anders zaten ze daar toch niet?

Naar school kunnen is voor deze groep kinderen een noodzaak
En het stemmetje in mijn hoofd ratelt maar door. Wat zullen de gevolgen zijn voor Kick? Want hoe goed ik ook mijn best doe hem thuis te onderwijzen, ik kan hem natuurlijk nooit de structuur en (pedagogische) kwaliteiten bieden die hij juist zo hard nodig heeft. Naast een leerachterstand en het gemis van omgang met klasgenootjes vrees ik ook een ontwikkelingsstilstand in gedrag. Of zelfs een terugval in gedrag. Het is voor deze groep kinderen nóg meer van belang dat ze naar school kunnen. Het is een noodzaak!

Help deze fantastische, kwetsbare en unieke kinderen minister Slob
Heel even kreeg ik hoop toen ik in de media las dat SO-scholen open mogen. Maar diezelfde middag kreeg ik een mail van de school van Kick dat zij ervoor kiezen dicht te blijven vanwege de onzekerheid over de Britste variant. Ik snap dat heus, maar het maakt me ook zo boos en verdrietig. Is het niet mogelijk minister Slob om voor deze scholen alles uit de kast te halen? Een plan te bedenken en middelen beschikbaar te stellen zodat ze veilig hun deuren kunnen openen voor al die fantastische kwetsbare en unieke kinderen?

Mijn naam is Angenieta en ik ben moeder van 3 zoons. De oudste is 6 jaar, de middelste 4 jaar en de jongste 3 jaar. We wonen in het mooie Harderwijk. Mijn middelste heeft ASS en een ontwikkelingsachterstand. Dit heeft behoorlijk impact op ons leven. Het is niet altijd makkelijk en soms best zwaar. Maar het levert ook heel bijzondere en mooie momenten op, die ik graag in mijn blogs met jullie deel.

blog foto.jpg