Hoeveel flesvoeding?

Hoeveel flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) je kind nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Je kind geeft aan wat het nodig heeft

Sommige kinderen hebben meer nodig, andere minder. Je kind geeft zelf wel aan wanneer het genoeg heeft gehad. Blijf niet proberen om er nog meer in te krijgen, want dan gaat het misschien spugen.

Je baby groeit op zijn eigen manier

Ieder kind heeft een uniek groeipatroon. Let goed op de signalen van je kind en stem de hoeveelheid flesvoeding af met het consultatiebureau . Voed je kind als het honger heeft.

Je baby heeft zijn eigen ritme

Een baby hoeft de fles niet op vaste tijden te drinken. Het is heel gewoon als een baby soms wat sneller honger heeft en dan weer langer slaapt. Gemiddeld drinkt een baby elke twee tot vier uur.

Onrust leren herkennen

Niet alle onrust komt door honger. Soms wil een baby gewoon even bij je zijn, of even sabbelen, of een schone luier. Neem de tijd de verschillende signalen te leren kennen.

Op de handjes sabbelen

Vanaf acht weken gaan baby’s op hun handjes sabbelen om ze te leren kennen. Dat is geen signaal van honger, maar gewoon spelen.

's Nachts wakker worden

Als een baby van een paar maanden oud ineens weer ’s nachts wakker wordt, hoeft dat geen teken voor honger te zijn. Het kan ook zijn dat je kind veel nieuwe dingen leert of bijvoorbeeld onrustig is door het wennen aan het kinderdagverblijf.

Als je baby goed groeit, hoef je niet meer flesvoeding te geven. Je zou misschien wel vaker kleine hoeveelheden kunnen geven.

Opvolgmelk en andere voeding

Van zes maanden tot een jaar hebben kinderen gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere voeding. Je baby eet nu veel gevarieerder en heeft steeds minder opvolgmelk nodig naarmate hij meer andere voedingsmiddelen eet.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op