Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Zwanger

Zwangerschap afbreken

Als je onbedoeld zwanger raakt, sta je voor de keuze of je de zwangerschap wilt uitdragen en de baby geboren wilt laten worden, of de zwangerschap wilt afbreken (abortus).

Abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap

Een zwangerschapsafbreking is mogelijk totdat je 24 weken zwanger bent. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Manieren van zwangerschapsafbreking

De manier waarop een zwangerschap wordt beƫindigd, is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Ga daarom zo snel mogelijk naar de huisarts om de zwangerschapsduur vast te stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling.

Vijf dagen bedenktijd

Als je besluit om de zwangerschap af te breken, heb je vijf dagen bedenktijd. Dit betekent dat je na het eerste gesprek met de (huis)arts nog vijf dagen moet wachten voordat de zwangerschapsafbreking wordt uitgevoerd.

Deze bedenktijd is ingesteld zodat je een beslissing kunt nemen waar je zelf achter staat. Daar moet je voldoende tijd voor nemen. Dit betekent niet dat je twijfels helemaal over hoeven te zijn, maar het is wel belangrijk dat de keuze voor het afbreken van de zwangerschap voor jou op dat moment de beste is.

Als je twijfelt over wat je moet doen, kan Fiom.nl of Siriz.nl je ondersteunen bij het nemen van een goed besluit.

Iemand meenemen

Als je na vijf dagen nog steeds bij je besluit blijft, vindt de behandeling plaats. Het is prettig voor jou als je iemand bij je hebt die je kan ondersteunen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag