Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Kind

Internet en seks

Het is natuurlijk leuk voor je kind om via internet en sociale media veel contact te hebben met vrienden en vriendinnen. Maar kinderen doen op het internet ook allerlei seksuele ervaringen op. Het is goed om daar af en toe over te praten. Hier zitten namelijk risico's aan.

Sexting

Sexting (een combinatie van 'texting' en 'sex') is het sturen van berichtjes met een seksuele inhoud. Dat kan gewoon tekst zijn maar ook foto's of filmpjes. Jongens maken een foto van hun geslachtsdeel, meisjes doen hun truitje omhoog. Seksuologen zien het als een normaal onderdeel van de seksuele experimenteerfase. Er is dan ook niet zoveel mis mee.

Shame sexting

Sexting wordt pas gevaarlijk als de beelden gebruikt worden als chantagemiddel of als ze verspreid worden. Dit heet 'shame sexting' oftewel, problematische sexting. Als dit op school gebeurt kunnen ouders de school wijzen op het 'Stappenplan omgaan met sexting'. Dit stappenplan vind je op Bureaujeugdenmedia.nl

Cyberlokken en groomen

Bij 'grooming' proberen mannen in contact te komen met kinderen en jongeren (voornamelijk meisjes tussen de 11 en 15 jaar) door ze te verleiden met complimentjes en lieve woorden. 

Een ‘cyberlokker’ doet zich voor als een leeftijdsgenootje en gedraagt zich als een lieve vriend die veel begrip heeft en veel medeleven toont. Het hoeft niet lang te duren voordat een kind hier volledig in meegaat. Zo raken ze vertrouwd met elkaar en gaan de gesprekken ook steeds vaker over seks, totdat je kind overgehaald wordt tot seksuele handelingen. Dat gebeurt vaak via de webcam en soms zelfs in het echt. Cyberlokken en groomen zijn strafbaar.

Hoe kun je het gevaar voorkomen?

  • Het is belangrijk om op tijd te praten over de risico’s van internet. Dat hoeft geen negatief gesprek te worden. Je kunt bijvoorbeeld eerst interesse tonen in wat je kind doet op internet en sociale media. Leg daarna uit dat je je wel eens zorgen maakt.
  • Natuurlijk vertrouw je je kind, maar er zijn ook mensen die vriendelijk lijken maar dat niet zijn. Vertel je kind hoe deze mensen te werk gaan en wat je kind kan doen als zoiets gebeurt.
  • Laat je kind weten dat het je alles kan vertellen, ook als het gaat over relaties, verliefdheid en seks.
  • Bovendien is het belangrijk om je kind ‘nee’ te leren te zeggen als het iets niet wil.
  • Vertel je kind dat het nooit seksuele beelden moet doorsturen als het die toegestuurd krijgt. De mensen die erop staan, komen vroeg of laat altijd in de problemen. Dat wil je niet.

Seksueel misbruik via internet

Seksueel misbruik is strafbaar. Steeds vaker wordt er aangifte gedaan van seksueel misbruik via internet. Is jouw kind slachtoffer geworden van seksueel misbruik via internet? Ga dan naar Meldknop.nl en HelpWanted.nl voor meer informatie en om een melding te doen.

Tips

  1. Kijk op Youtube.nl naar de filmpjes van Veilig Internetten over hoe je met je kind kunt praten over sexting.
  2. Lees alles wat je moet weten over media en seks.

 

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag