Als je vriend een loverboy is, schaam jij je misschien of ben je bang. Dat is normaal, maar zorg dat je van hem af komt. Dat lijkt heel erg moeilijk omdat loverboys vaak dreigen en omdat je het gevoel hebt dat je afhankelijk van hem bent. Loverboys dreigen omdat ze weten hoe strafbaar het is wat zij doen. Vergeet niet dat er altijd wegen zijn naar een leven zonder een loverboy. Er zijn bijvoorbeeld plaatsen waar je anoniem naar toe kunt en waar je beschermd wordt.
De eerste stap is: praat met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, je beste vriendin, je mentor of de vertrouwenspersoon op school. Dat lucht enorm op. Zij kunnen je helpen en beschermen.
Er zijn verschillende organisaties die jou kunnen helpen als je slachtoffer van een loverboy bent:
Een afspraak maken met je eigen huisarts kan natuurlijk ook.
Je kunt deze nummers ook bellen als je iemand kent die slachtoffer is van een loverboy.
Tip: bewaar je simkaart voor de politie als je aangifte gaat doen. Daar staat bewijsmateriaal op.
Wat een loverboy doet is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Maar misschien twijfel je daarover, omdat het voor jou heel dubbel voelt. Praat in ieder geval met de politie. Je kunt bellen naar 0900-8844.
Ben je in levensgevaar omdat hij je achtervolgt, voor je deur staat, of omdat je geen uitweg meer ziet en heb je direct hulp nodig? Bel dan 112!
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.