Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Puber

Verliefdheid en seks

Verliefdheid speelt in het leven van pubers vaak een behoorlijk grote rol. Soms zijn deze verliefde gevoelens zelfs behoorlijk serieus en krijgt je kind verkering. Of is je kind hevig verliefd op een onbereikbaar idool. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek bent over dit soort dingen.

Verliefd gedrag

Typische verliefde gevoelens zijn natuurlijk kriebels en vlinders in je buik. Je kind gedraagt zich zenuwachtig als de ander in de buurt is en vindt de andere persoon helemaal geweldig. Thuis is je kind misschien erg afwezig en in gedachten verzonken. Of juist het tegenovergestelde: ontzettend vrolijk en opgewekt.

Verkering... en seks?

Als je kind verliefd is en de liefde wederzijds, dan kan er een relatie ontstaan waarin je kind stapsgewijs seksualiteit gaat ontdekken. Het kan van tongzoenen, voelen en strelen gaan naar naakt vrijen en geslachtsgemeenschap.

Liefdesverdriet

Het komt natuurlijk ook vaak genoeg voor dat de liefde niet wederzijds is of dat verkering uit gaat. Afhankelijk van de hevigheid van de verliefdheid is je kind dan erg verdrietig of boos. Misschien wil je kind niet getroost worden en kun je hem of haar maar beter eventjes alleen laten. Maar hoe erg liefdesverdriet ook is, het gaat gelukkig altijd wel weer over.

Begin op tijd met seksuele voorlichting

Het is verstandig om op tijd te beginnen met seksuele voorlichting, het liefst voor de puberteit. Dan is je kind goed voorbereid.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag