Ik heb een vraag
Adresgegevens
Wethouder Jansenlaan 200
3844 DG Harderwijk
0341 - 799 904 Contact Ik heb een vraag
Lichaam & Gevoel

Boulimia

Heb je regelmatig eetbuien, bijvoorbeeld één keer per week of vaker? En probeer je na zo'n eetbui alles er weer uit te gooien? Dan kan het zijn dat je boulimia hebt.

Vreetbuien

Als je boulimia hebt, heb je vreetbuien: je eet dan in een korte tijd heel veel. Tijdens zo'n vreetbui kun je niet stoppen. Je hebt er geen controle meer over en je geniet ook niet echt van het eten.

Als de vreetbui voorbij is, baal je ervan en probeer je het eten zo snel mogelijk eruit te gooien. Bijvoorbeeld door veel te sporten, over te geven, of laxeermiddelen te gebruiken.

Gevolgen van boulimia

  • Stemmingswisselingen, omdat de hormonen verstoord worden.
  • Vermoeidheid door bloedarmoede.
  • Onregelmatige ongesteldheid of zelfs helemaal niet ongesteld worden.
  • Maag- en darmklachten.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Het is belangrijk om eerst aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met een goede vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat is in het begin heel eng, maar het kan een enorme opluchting zijn. Je hebt nu immers iemand die jou steunt.

Durf je nog niet met je vrienden of ouders te praten? Dan kun je altijd bellen De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Of kijk op de website Proud2Bme.nl voor meer info, verhalen, forum en chat.

Waar vind ik hulp?

Als je hulp wilt, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist of een kliniek. Huisartsen en specialisten hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders.

Een vriend(in) met boulimia

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 799 904 of stel hier je vraag